A jövő év elejétől várhatóan hatályba lépő településrendezési és építési szabályok a parkolókra, garázsokra vonatkozóan is szigorodnak.

Bár még majd'  fél év hátra van, a jövő év elejétől hatályba lépő, az  országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) módosításának tervezete már elérhető az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium honlapján.

Az OTÉK 42.§-a és 103.§-a - amelyek a gépjárművek elhelyezéséről szólnak - több vonatkozásában is megváltoznak. Az eddig a rendeletben megtalálható téves hivatkozások és fogalmi keveredések kiküszöbölésén kívül a változás három markáns elemet tartalmaz:

Az egyik, hogy a települések a lakó- és üdülőegységenként meghatározott 1 db álláshelytől a továbbiakban helyi rendelettel csak felfelé térhetnek el, azaz lakóépület nem épülhet kevesebb parkolóhellyel, mint ahány lakást magában foglal. Ezt a számot a jelenlegi szabályozás szerint a helyi rendelet akár meg is felezheti.
Egy általunk régóta várt ésszerűsítés: az idősotthonokhoz nem kell többé lakóegységenként álláshelyeket létesíteni.

A másik jelentős változás, hogy azon telken amelyen legalább hat lakás létesül, a gépjárműtárolókat minden esetben építményben kell megvalósítani. Ilyen megkötés jelenleg nincsen, a jogszabály csupán javasolja, hogy a parkolók épületben és terepszint alatt épüljenek. Az épületen belüli elhelyezés hat lakástól már kötelező lesz.

Szintén fontos szigorítás, hogy a gépjárműtárolók "levegőnél nehezebb" égéstermékkel szennyezett levegőjét a jövő évtől kötelező lesz a tető fölé kivezetni. Mivel a gépjárműtároló az új fogalommeghatározásba sem került bele, feltehetően egyállásos garázsokat is tető fölé kivezetett mesterséges szellőzéssel kell majd ellátni. Talán a sorgarázsokat is.

És vége a minimumálláshelyek korának. A rendelet előírja majd, hogy a parkolásra szánt alapterület méretének a vezetőfülke ajtajának teljes kitárását biztosítania kell (bár ezt egyébként az OTSZ eddig is előírta). Konkrét méretet, méretezési gépjárműre történő utalást nem kapunk.

Az akadálymentes közlekedésre szánt szabad falnyílások és ajtók(például a közforgalmú mélygarázsok lépcsőházi útvonalaiba eső nyílások) mérete a jelenlegi 0,85/190 illetve 0,90/190 m helyett 0,90/2,00 m lesz. Változik az ezen útvonalakba eső ajtók beépítése is, a mostani 0,40 m falszélesség helyett 0,65 m ajtószélességen felüli falszélesség szükséges. Az akadálymentesített folyosók kialakítása is precízebben meg lesz határozva, a lépcsőfokok láthatóságát is javítani kell, de pontosodtak az akadálymentes liftekre vonatkozó előírások is.

A mélygarázsok munkahelyei, azaz a föld alatti, csak mesterségesen szellőztethető szolgálati helyiségek szellőztetését tartalék (vész-) szellőzéssel kell majd ellátni.

A rendelet konkrét minimumot is megfogalmaz a beszívó és kidobókürtők távolságára, ami nem lehet kevesebb 3m-nél.

Rodé Lajos