Debrecen - Olcsóbb, kényelmesebb, mégsem él vele a cívis autós polgárok mindegyike. Vajon mi lehet az oka annak, hogy a belvárosban alig kapni szabad helyet mégis üresen állnak a mélygarázsok jóval olcsóbb parkolói.

 A parkolás „mélyvarázsa” Debrecenben

 
Hosszas keringő után nagy nehezen, ha akad egy belvárosiParkolóház kijelzője szabad parkolóhely a hétköznapok csúcsidején. Melyik autósnak ne volna ismerős a debreceni életkép. Több belvárosi mélygarázs is várná, várja a gépkocsi-tulajdonosokat, még sincs kihasználva az olcsóbb és kényelmesebbnek is mondott parkolási forma.

Helyzetelő

A Bethlen utcai száz férőhelyes mélygarázsban mindössze 31 gépkocsit találtunk pénteken alig tíz perccel dél előtt. – Napi százharminc autó fordul meg, leginkább délelőtt. Jönnek a bankba, lottózóba az emberek – tudtuk meg a parkoló őrétől. A mélygarázs üres helyeire mutatva elmondta, nem tudja, miért nem kedvelik, hiszen százötven forint egy óra, szemben a kiemelt övezetben való felszíni parkolásért elkért kétszáznegyven forinttal. A Hal közben már inkább volt telt ház; fél egykor 66 gépkocsit számoltunk meg. Hétfőn délután fél háromkor is mindössze 30 szabad hely volt a 94 férőhelyes parkolóban.

Javuló statisztika

– A felszín alatti parkolóink kihasználtsága javul. A Hal közben hétköznaponként a nappali órákban szinte nem találni szabad helyet – tájékoztatott, Nyikos István a DKV Rt. szolgáltatási igazgatója. Hozzátette ebben annak is szerepe van, hogy ez a legrégebbi mélygarázs, és már ismerik az autósok. A Bethlen utcán hétköznap délelőtt ötven százalék körül van a kihasználtság, míg a Kölcsey alatti parkoló rendezvények idején éri csak el a hetvenszázalékos telítettséget.

Mélygarázsok neve férőhelyek száma
Halközben mélygarázs 94
Bethlen utcai mélygarázs 100
Kölcsey Központ alatti mélygarázs 300
Igazságügyi Centrum alatti mélygarázs 63
 
 

forrás: http://www.haon.hu/