Az Allee-ban történt szén-monoxid mérgezések kapcsán több megkeresést kaptunk.

Bár az Allee bevásárlóközpontban történt mérgezések kapcsán több megkeresést is kaptunk, és a helyszínen is jártunk, egyelőre a téma kommentálását oldalunkon korainak tartjuk. Így csak általánosságban teszünk pár értelmező megjegyzést a sajtóban keringő hírekhez:

CO mérgezés kontra kipufogógáz-mérgezés:
A kipufogógáz tartalmaz szén-monoxidot (CO) is, és egyéb mérgező vegyületeket is (szénhidrogének, benzol, nitrogén-oxidok, korom stb.). Aki kipufogógázt lélegez be, az szén-monoxidot is belélegez, a mérgezést a gázkeverék okozza. A szellőztetéshez a mindenkori CO szintet figyelik, mert az egészségügyi értékek tartományában ez a gáz jól mérhető, és a kipufogógáz összetevőiben mérgezés szempontjából ez domináns, ez okozza a legkorábbi tüneteket. A szellőztetőrendszerek azonban a többi káros komponenst is fel kell hígítsák, ha a berendezés jól van méretezve.

A CO mérgezés és a kitettség:
A CO mérgezés lefolyását tekintve leegyszerűsítve az enyhe fejfájásnál kezdődik, majd a halállal ér véget. Hogy ez, és a közbülső tünetek mikor következnek be, az sokmindentől függ. Vannak rizikócsoportok (magas oxigénigényű szerveikkel beteg emberek, gyermekek stb.), és vannak ellenállóbb csoportok (pl. dohányosok, búvárok stb.). Fontos még, hogy az illető mit csinál a szennyezett területCO-mérgezés diagramen. Mennél megerőltetőbb munkát végez valaki, a mérgezés annál intenzívebb. Mindezeken felül a mérgezés mértékét a kitettség (expozíció) határozza meg, aminek két összetevője a CO koncentráció, illetve a benttartózkodás ideje. Ezt a két értéket diagramban ábrázolva felrajzolhatók azok az izo-görbék, ahol az adott megterheléssel az adott csoportok különböző tünetei jelentkeznek.
Orvosi szempontból a mérgezést a vérben lévő COHb (karboxi-hemoglobin) okozza, ez egyúttal az a vegyület is, amit vérvétellel ki lehet mutatni.

Tervezési hiba?
Egy zárt parkolási létesítményben történt mérgezés esetében a hibát minden szinten lehet keresni:

  1. Lehet tervezési hiba, ami nem csupán a szellőztetőrendszer elégtelen tervezéséből, hanem sok egyébből is állhat,
  2. lehet hogy a beruházó költségcsökkentés miatt kihagy valamit,
  3. lehet, hogy a kivitelező spórol ki valamit,
  4. de véthet az üzemeltető,
  5. illetve extrém esetben elméletileg külső rossz szándék is közrejátsszhat.


(Mielőtt a sajtó úgy interpretálná az előbbieket, hogy "A szakérő szerint az Allee-ben történt mérgezésnél nem kizárt a terrorizmus gyanúja sem" szeretném megjegyezni, hogy a külső szándékot a felsorolásba csupán a teljesség igénye miatt vettem be, és az írás általánosságban, elméleti síkon tárgyalja a témát!)

Tehát nem csupán tervezési hibáról lehet szó. Az első négy hibaforrás felett egy végső kontrollként ott kell álljon egy próbaüzem, amikor kockázatok nélkül kell tesztelni a létesítmény működését. Ennek elhagyása az utolsó lehetőség elszalasztása a baj megelőzésének érdekében.

Rodé Lajos


(Egyebek a szén-monoxidról)